Kenya – Desertul Chalbi

Republica Kenya

Republica Kenya este o tara situata in Africa de Est, invecinandu-se cu Etiopia la nord, Somalia la nord-est, Tanzania la sud, Uganda la vest si Sudan la nord-vest, avand iesire la Oceanul Indian in partea de sud-est a tarii. Capitala tarii este Nairobi.

Pana in 1920 actuala Kenye purta numele de Protectoratul Britanic Est African. In 1920 Colonia Kenya a fost denumita dupa muntele cu acelasi nume.

Portughezii au fost primii europeni ce au calcat pe teritoriul Kenyei de astazi, prin marele explorator Vasco da Gama ce a intrat in orasul maritim Mombasa in 1498. Se cunosc apoi urme ale prezentei englezilor, germanilor si turcilor in Africa de Est incepand cu secolul XVII. Totusi, cei mai multi istorici considera ca istoria coloniala a Kenyei dateaza de la stabilirea protectoratului german peste posesiunile de coasta ale sultanului din Zanzibar, in 1885, urmat de sosirea Companiei Africii de Est Imperial Britanice (Imperial British East Africa Company) in 1888.

Kenya a devenit independenta la 12 decembrie 1963, Jomo Kenyatta fiind ales ca primul presedinte al Republicii Kenya.

In 1978, Daniel Arap Moi i-a succedat lui Jomo Kenyatta ca presedinte al Republicii Kenya.

Astazi, Kenya este o republica democratica condusa de un presedinte (ce este in acelasi timp seful statului, al guvernului si al unui sistem multi-partid).

Kenya este impartita in opt provincii conduse de cate un reprezentant guvernamental. Aceste provincii sunt: provincia Centrala, de Coasta, de Est, de Nord Est, de Vest, Nairobi, Nyanza si Rift Valley.

Geografie si clima

Cu o suprafata de 582.646 km², Kenya este a patruzeci si saptea tara ca marime (dupa Madagascar). De la malul Oceanului Indian formele de relief urca pana la zonele inalte centrale. Zonele inalte sunt taiate, in partea de est, de Great Rift Valley, un platou foarte fertil, cu o agricultura bogata. Zonele inalte culmineaza cu piscul cel mai inalt din Kenya (si al doilea ca inaltime din Africa): Muntele Kenya, ce ajunge la 5.199 metri altitudine.

Kenya are o clima tropicala. Este calda si umeda la malul oceanului, temperata spre interiorul tarii si foarte uscata in partea de nord si nord-est. Totusi, aici, precipitatiile sunt ridicate in lunile martie-mai si moderate in octombrie-noiembrie. Temperaturile raman ridicate pe parcursul acestor luni.

Sezonul ploios tine din aprilie pana in iunie, si din octombrie pana in decembrie. Cea mai torida perioada tine din februarie pana in martie, si cea mai rece tine din iulie pana in august.

Demografie

Kenya este o tara cu o bogata diversitate etnica. Limba oficiala este engleza, limba nationala este swahili, limbi pe care le vorbesc toti cei care frecventeaza cel putin scoala elementara. Pe langa aceste doua limbi, mai este si cea materna care este atat de variata cate etnii sunt in Kenya, fiecare avand limba ei propie sau, cum ii spun altii, dialectul ei.

Cele mai mari orase sunt recunoscute ca fiind: Nairobi, Mombasa, Kisumu, Nakuru și Eldoret.

Religie

Religia predominanta in Kenya este cea crestina. Pe langa aceasta este si o mare prezenta a religiei islamice si a religilor traditionale, care difera de la trib la trib.

Asociatia Sharing Love colaboreaza cu Misiunea Catolica din Maikona prin preotul misionar Eugen Blaj (Maikona Parish), care este intotdeauna atent la nevoile oamenilor de acolo si iubeste foarte mult copiii.

Misiunea Catolica din Maikona

Geografia

Parohia din Maikona este situata in cunoscuta zona desertica numita Chalbi. Apartine diecezei de Marsabit, Kenya si este extinsa pe o suprafata de 10,000 km patrati. Altitudinea ei variaza intre 380 m si 1500 m. Cuprinde o zona de nisip, de pietre vulcanice si o alta cu coline create din eruptii vulcanice. In acest spatiu traieste tribul Gabra, in majoritate inca nomazi, fiind recunoscut ca si Gabra Land, chiar daca aici traiesc si alte triburi, dintre care cel numeros fiind Borana.

Demografia

Pe zona parohiei din Maikona traiesc in jur de 11000 de locuitori, apartinand tribului Gabra, cu exceptia filialei din Hurri Hills unde este prezenta o mare comunitate a tribului Borana. Mai este prezenta lume si din alte triburi, insa prezenta lor nu este atat de notabila, cum ar fi triburile Wata, Burgi si Konso. Toate aceste triburi vobesc limba Borana care, dupa conflictul tribal intre Gabra si Borana, tribul Gabra prefera sa spuna ca vorbesc limba lor, adica limba Gabra, fiind de fapt una si aceeasi cu cea a tribului Borana. Toti cei care termina scoala elementara de opt ani, vorbesc pe langa limba lor materna, limba swahili, care este limba nationala, si limba engleza, care este limba oficiala a Kenyei.

Clima

Pe tot teritoriul parohiei clima este calda – uscata, atat ziua cat si noaptea, temperatura osciland intre 40 de grade C ziua si 20 de grade C noaptea. In Hurri Hills noaptea poate sa coboare pana la 10 grade C, iar clima poate fi umeda. De fapt Hurri Hills inseamna colinele cetei. Ploi sporadice se pot astepta in lunile martie si aprilie sau in lunile noiembrie si decembrie. Vantul bate cateva ore pe zi, aproape tot timpul de la Rasarit spre Apus. Lucrul acesta face ca temperaturile inalte sa fie suportabile.

Istoria

Parohia din Maikona a fost initiata la 1 august 1966, de Pr. Bartolomeo Venturino, preot fidei domun, al diecezei de Alba, in Italia. El a fost trimis aici de Preasfintitul Carol Cavallera, episcop italian, calugar de la Consolata, care a fost si primul episcop al diecezei de Marsabit. In 1970 i se altura si Pr. Paul Tablino si amandoi primesc permisul episcopului de a trai ca nomazi cu nomazii din aceasta zona. Si-au cumparat camilele lor si traiau exact ca si lumea, intr-un cort. Asa au reusit sa invete limba si cultura lor. S-au convertit in pionerii crestinismului pentru tribul Gabra. Parohia a ramas pentru unele perioade de timp fara preot rezident si, in cazul acesta, veneau preotii din North Horr, fidei donum din Ausburg, Germania. De asemenea, pe langa acesti misionari au mai fost, pe o scurta perioada de timp, un preot fidei donum din Torino si altul din Milano. Din Aprilie 2002 parohia a fost incredintata grijei pastorale a preotilor fidei donum din dieceza de Iasi, Romania. Si pana in prezent (2016) continua munca lor misionara in Maikona. In 2006 au venit si patru surori religioase, mexicane, din congregatia Misioneras Servidoras de la Palabra, pentru a intensifica munca de evanghelizare a acestei parohii. Prezenta calugaritelor aici in misiune nu este inedita, intrucat au mai fost prezente pentru aproape zece ani aici in Maikona, surori din Italia, in anii 70. Din luna mai 2002 nu au incetat sa lucreze in misiune laici misionari, apartinand organizatiei conferintei episcopale kenyene, numita Catholic Lay Missionariies (CLM). Din noiembrie 2008 au venit si trei laici misionari trimisi de dieceza de Iasi, Romania.

Economia

Economia locuitorilor de aici este bazata pe pastoritul camilelor (dromaderi), oi, capre si, in Hurri Hills, vaci. In satele sedentare sunt unele persoane angajate fie de guvern, fie de ONG-uri si traiesc dintr-un salariu lunar. Casele lor traditionale sunt facute din ramuri lungi, cumva tesute intre ele cu funii si acoperite, in partea de sus, cu sisal, apoi corpul casei cu panzeturi, piei de capre sau carton din cutii mari. Acest tip de case le permit nomazilor sa se mute dintr-o parte in alta, punandu-si tot ce au pe camila. Casele fixe, aproape in exclusivitate sunt din lobde unite intre ele cu ramuri de copaci si umplute cu lut. Apoi sunt vopsite. Acoperisurile sunt din tabla sau din frunza de palmier. Femeile care duc o viata nomada se imbraca in mod traditional, adica nu folosesc cusatura, ci mai degraba niste panzeturi care au numele lor proprii in limba locala. Barbatii folosesc pantaloni scurti sau o fusta numita kikoy. Mancare de baza este laptele si carnea.

Religia

Religia predominata este cea traditionala, care de fapt nu este numai una. In primul rand fiecare trib are religia lui traditionala, dar pe langa aceasta, in aceasta zona este prezenta si foarte simtita o religie animista, numita Ayana. Aceasta religie animista crede in prezenta unor spirite care pot determina viata omului si care se exprima in special intr-un dezechilibru biologic. Restabilirea acestui dezechilibru depinde de niste ritualuri facute de catre preotii lor, si nu de medicamente moderne, intrucat spiritele nu pot fi conditionate de niste pastile. Religia traditionala este monoteista. In limba locala Dumnezeu se spune Waaka. Este invocat nu numai in caz de necesitate, ci si in mod normal, fiind adorat de catre batranii satului. Este un dumnezeu al barbatilor, intrucat traditional femeiile si copiii nu au religie. Crestinismul practic a adus religia pentru copii si femei. Acesta este un motiv foarte puternic pentru care barbatii nu se convertesc la crestinism.

Dupa religiile traditionale, crestinismul este cel mai raspandit in zona si apoi religia islamica. Pe langa Biserica Catolica, mai sunt si alte biserici protestante cum ar luteranii, anglicanii, penticostalii in faza principianta. Prezenta acestor comunitati protestante nu este relevanta. Lumea de aici are nevoie de biserica, nu atat de crestinism, pentru ajutoarele materiale, fie individuale, fie institutionalizate. Cel putin acest lucru reiese foarte mult in evidenta. Uneori se poate auzi de la lume, „noi iubim Vaticanul pentru ca ne ajuta mult”. Oricum, Biserica Catolica este fidela misiunii ei de a evangheliza si de a practica dragostea fata de aproapele, indiferent de cum ar fi perceputa activitatea ei, si, fara indoiala, Domnul o face sa creasca mereu, binecuvantand-o cu noi fii. Mereu se creaza noi filiale si noi parohii.

desertul chalbi